Skiturer i preparerte løyper
Med sin storslåtte natur har Kvamsfjellet et stort og flott løypenett med 210 km maskinpreparerte skiløyper. I tillegg kjøres det opp løyper med scooter opp til Sukkertoppen, opp til Flakkshø og over Furusjøen.
På Kvamsfjellet er det løyper i et variert landskap mellom snillt høyfjellsterreng, fine skogsområder og seterområder.
For prioritering med preparering av løyper, se Løypeplan Det tas hensyn til vær og vind om løypene prepareres eller ikke.
Løypenettet henger sammen med løypenettet mot Mysuseter og Høvringen i nord og Sødorpfjellet og Venabygdsfjellet i sør.
Følg Rondane – Kvamsfjellet Turløypelag på Facebook
Skogsløypa/Langtjønnrunden- ekstra fin skitur på vindfulle dager
Skogsløypa er en fin tur, spesielt når det er mye vind. Løypa er 8-9 km. Med utgangspunkt på parkeringsplassen til Rudland Fjellsenter, så tar du løypa over Årvillingen og tar til venstre i første løypekrysset. Løypa går langs med Lomtjønna, over vegen ved Vålåsjøen og ned i skogen. Her går løypa i lunt terreng gjennom skogen, før du igjen kommer ut i mer åpent terreng sørvest for Haugsetra. Her går du langsmed Nørdre Langtjønna og har Langtjønnhaugen på høyre side. I neste løypekryss tar du 90 grader til venstre opp til Måsåplassen og tilbake til Rudland Fjellsenter. I første løypekryss etter Årvillingen tar du til venstre
Trolløypa
Drømmer du om en skitur over hvite fjellvidder og milevis med skispor i vekslende terreng? Da er Trolløypa fra Rondane og Høvringen til Lillehammer noe for deg! Underveis kan du overnatte på hotell, fjellstue eller DNT hytter. Løypa er en merket løype, gjennom majestetiske Rondane nasjonalpark i nord, via et snillere fjellterreng frem til OL- byen Lillehammer i sør. Turen tar 7 dager med dagsetapper på 22-38 km. Ta Trolløypa på egenhånd – hele turen fra Høvringen til Lillehammer eller deler av løypa som f.eks.– Trolløypa nord (Høvringen – Kvamsfjellet – Venabygdsfjellet, 63 km) eller– Trolløypa sør (Venabygdsfjellet til Sjusjøen, 100 km). Løypebeskrivelse og nødvendig utstyr Turen starter på Høvringen som ligger nord i Rondane. Løypa går gjennom flott høyfjellsterreng via Kvamsfjellet til Venabygdsfjellet, herfra til Øksendalen og forbi setergrendene på Øyerfjellet til Pellestova, før du avslutter med en fin nedfart til Lillehammer. Du kan starte og avslutte turen flere steder. Løypa går i variert og forholdsvis lett terreng, uten bratte fjell og. Løypa er normalt merket fra 15. februar til over påske. Turen passer best for godt trente skiløpere. Deler av løypa blir preparert daglig og andre deler av løypa kun blir kjørt når det er nødvendig (store snøfall/ sterk vind) og deler blir kjørt kun med scooter. På strekningen Kvamsfjellet – Venabygdsfjellet er det en strekke du må regne med å måtte tråkke egne spor. Det anbefales å bruke fjellski med stålkanter da løypa kun er delvis preparert. NB! Det er manglende mobildekning på deler av turen. Trolløypa strekker seg gjennom flere skidestinasjoner med forskjellig ansvarsforhold for løypekjøring og merking av løypa. Det er derfor viktig med god dialog med overnattingssteder underveis for oppdatert informasjon om status på løypa. Deler av løypa kan du finne på Skisporet.no https://www.skisporet.no/map. Husk at du må alltid ha med kart og kompass på turen! Løypa er merka i turkartene til Nordeca, du trenger følgende 1:50 000 kart for hele løypa:– Rondane Nord– Rondane Sør– Ringebu– Øyer-Lillehammer.Bestill en organisert tur med bagasjetransportDiscover Norway har organisert selvguidede turer langs Trolløypa de siste 15 årene, de har derfor førstehåndskjennskap til ruta og er et sikkert valg dersom du ønsker å kjøpe en ferdigpakket tur. Guide kan skaffes for grupper. Les mer om Discover Norway og deres tur langs Trolløypa
Skitur fra Høvringen & tilbake til Kvamsfjellet
Turen går palmesøndag hvert år, så sant vær og føre tillater det. Det blir satt opp busser fra fra Rudland Fjellsenter på Kvamsfjellet som går kl. 08.00. Du går tilbake til Kvamsfjellet i det tempoet du ønsker og tar de pauser du ønsker. Turen går forbi både Smuksjøseter Fjellstue og Peer Gynt Hytta der du kan få kjøpt litt mat og drikke. Dette er en flott tur på ca. 30 km i lett skiterreng med start på Høvringen og slutt på Kvamsfjellet. Vi håper så mange som mulig benytter sjansen til å gå denne turen gjennom Rondane. Det er oppkjørte løyper hele veien. Arrangør av turen er Kvam IL. Informasjon om turen legges ut på Kvam IL sine nettsider og Facebooksider, samt på Facebooksider til Kvamsfjellet Vel og Rondane – Kvamsfjellet Turløypelag
Fotturer
Kvamsfjellet er et flott utgangspunkt – ja «det fineste fjellet» for turer i variert og lett turterreng, samt i Rondane Nasjonalpark som byr på villmark og høye fjelltopper, kombinert med slakere heier og sletter. Her kan du vandre gjennom furuskoger, på seterstøler, over langstrakte sletter og langs fossende elver. Kvamsfjellet har vandrerturer for alle.
Nedenfor vises noen anbefalte turer og turmål. Det er mange nærturmål som er skiltet og merket på Kvamsfjellet. Fjellene rundt byr også på mange turmuligheter. Se på Norgeskart.
Fotturer som er skiltet og merket
Kvamsfjellet Vel har de siste to årene skiltet og merket flere nye turstier til fine turmål. Stiene og turmålene er skiltet og merket etter kravene i Merkehåndboka. Stiene er ryddet og er blitt fine stier. Noen stier har eksistert før, og noen er nye som må gås til. Det er skiltet og merket til Sukkertoppen fra flere steder på fjellet, til Villmarksleiren, Jomfrutjønn, Gullgruva og Flakkshørunden som går opp til Falkkshøa. På noen av turene er det kulturminner, hvor det er skilt med informasjon om kulturminnet (kommer).
Du finner turbok på Flakkshøa, Sukkertoppen og i Villmarksleiren.
Tiltaket er finansiert av Kvamsfjellet Vel med økonomisk støtte fra Sparebankstiftelsen, Sparebank1 Gudbrandsdal, Nord-Fron Kommune, Riksantikvaren, Rondane – Kvamsfjellet Turløypelag, Statskog og GD Fondet.
Flakkshørunden
Flakkshø-runden er en rundtur på 4,7 km som starter ved krysset inn til Bergemillom. Turen går forbi et jernvinneanlegg med to kullgroper, slagghaug og en mulig blesterovn. I tillegg er det flere dyregraver som foreløpig ikke er registrert. Turen går opp på Flakkshøa på 1088 moh. På toppen er det en turkasse og turbok, som vi håper du skriver navnet i. Deretter ned fjellet mot Flakkshøvegen. Når du kommer nesten ned til hyttene innerst i Flakkshøvegen tar stien til venstre og ned mot myra. Deretter går stien framover mot Peer Gynt Seterveg, men tar til venstre over myra og kommer inn på stien fra/til Bergemellom der kullgropene ligger. Dette er en forholdsvis lett topptur for barn. Turen er skiltet og merket. Her kan du lese om kulturminne og jernvinneanlegget og fangstgrop ved Flakkshørunden.
Tur til Gullgruva
Gullgruva er en kort tur som passer godt til barnefamilier eller for de som har lyst til å se den såkalte «gullgruva». Håkon Rustom (1884 – 1970) mente at Kvamsfjellet skjulte flere edle metaller. Han brukte store deler av livet sitt til å lete etter gull, sølv, platina og andre metaller og han gravde blant annet ut gullgruva. Ta turen og se om du finner spor av gull, eller om du bare ser resultatet av hans ukuelige tro på at fjellet skjulte store verdier.. Turen er skiltet fra postkassestativet i krysset Rondablikkvegen og Tjønnsetervegen. Turen er 2,0 km lang. Stien tar av til venstre fra Tjønnsetervegen etter 700 meter. Stien går rett fram innover i skogsterreng og skrår etter hvert i østlig retning. Stien er skiltet og merket med blå farge på trær og steiner. For å unngå et fuktig område skrår stien inn på et lite høydedrag før man svinger brått til venstre og ned til gruva. Ønsker du å lese om gullgruva og gullgraveren Håkon Rustom, kan du lese mer her
Tur til Jomfrutjønn
Dette er en tur til et idyllisk lite fjellvann. Turen passer fint for småbarnsfamilier. Ta med nistemat og fiskestang og prøv lykken! Det er skiltet til Jomfrutjønna fra Rondaplassen og fra Stølan. Fra Rondaplassen: Fra Rondaplassen er det 2,0 km til Jomfrutjønna. Du starter oppover Sukkertoppråket som tar av like ved krysset Rondablikkvegen og Haugsetervegen. Etter 500 meter tar du til høyre og inn på stien. Etter om lag 100 meter krysser du Gamle Nyseterveg. Stien fortsetter rett fram og oppover gjennom skogsterreng før den flater ut i et mer åpent terreng. Deretter går stien nedover igjen mot et stikryss der du følger skiltingen videre fram til målet. Her gjenstår det 300 meter til du er framme ved Jomfrutjønna. Fra Stølan: Fra Stølan til Jomfrutjønna er det 2,3 km. Følg Tjønnsetervegen i 700 meter og gå inn på sti som tar av til venstre. Etter få meter svinger denne stien til venstre. Stien er skiltet og i tillegg merket med blå farge på trær og steiner. Stien følger den samme stien som går mot Sukkertoppen, forbi dammen og videre oppover med jevn stigning i skogsterreng. Etter 2 km tar du skrått av til høyre og etter 300 meter er du framme ved Jomfrutjønna.
Tur til Villmarksleiren
Villmarksleiren er oppgradert og er blitt et populært turmål, spesielt for barnefamilier siden den ligger bare 1,4 km fra Bjørgebu. I Villmarksleiren er det to gapahuker, med bord og benker. Det er et grillsted og en bålplass. I uthuset er det utedo. I uthuset finner du også ved til bålplass/grill, grillkull, tennveske og fyrstikker. Ved bruk kan du gjerne Vippse et valgfritt beløp til 752538 som går til Kvamsfjellet Vel. Villmarksleiren er restaureret og oppgradert av Kvamsfjellet Vel. Vi håper at alle bidrar til å holde Villmarksleiren ryddig og trivelig. Pass på at grind er lukket når plassen forlates, så ikke beitedyr kommer inn på plassen. Ta med søppel hjem. Sette ting inn i uthuset igjen etter bruk og lukke døra. Holde plassen ryddig og trivelig.
Tur til Sukkertoppen
Sukkertoppen er en lett tilgjengelig topp med en fantastisk utsikt i alle retninger. I nord ligger hele Rondane-massivet, i vest er Jotunheimen og i øst kjente fjell i Ringebu, som Muen. På Sukkertoppen er det ei retningsskive med navn på 97 av fjelltoppene som du ser. Gjennom en landskapskikkert er det mulig å se hele Kvamsfjellet på nært hold og fjerne fjelltopper kommer tett på. Blåser det på toppen er det alltid mulig å finne ly og ta en rast i bakkene nedenfor toppen. Det er mange stier som fører opp til Sukkertoppen, og det er skiltet fra 3 startpunkter. Fra Bjørgebu: Fra Bjørgebu er det 3,2 km til toppen. Du følger Sukkertoppråket sør for campingplassen, passerer høydebassenget og går videre opp vegen før du tar inn på sti etter 600 meter. Videre går du gjennom et skogsparti med jevn stigning, før du kommer opp på snaufjellet. Der er det skiltet inn til Villmarksleiren (se eget turforslag til Villmarksleiren). Villmarksleiren har flott utsikt mot Rondane, og egner seg godt for en rast både på opp- og nedtur. NB! Husk at grinda må lukkes når du går, slik at ikke beitedyr kommer innenfor gjerdet. På turen videre oppover passerer du forbi et lite myrområde. Derfor er det lurt å ha tørre sokker i sekken, særlig dersom det har vært mye nedbør.. Fra Rondaplassen: Fra Rondaplassen er det 2,9 km opp til Sukkertoppen. Du starter oppover Sukkertoppråket som tar av like ved krysset Rondablikkvegen og Haugsetervegen. Etter 600 meter fortsetter du rett fram på en tydelig og skiltet sti som du følger i 1,4 km til du kommer opp på snaufjellet. Det er våte partier, så det anbefales godt fottøy. Videre følger du skilting til høyre og nå gjenstår det 1,5 km i åpent høyfjellsterreng. Fra Stølan ved Tjønnsetervegen: Fra Stølan og
Fotturer som ikke er skiltet og merket
Her får du noen turtips på turer som ikke er skiltet eller merket, men som er fine fotturer i fjellene på Kvamsfjellet, Mysuseter, Rapham og Sødorpfjellet. Du kan benytte kartet Rondane Sør DNT Turkart eller kjøpe «krøllekartet» Kvamsfjellet, Turkart sommer, Mysuseter – Rondane – Sødorpfjellet på Rustugusetra og Bjørgebu. Du kan også bruke digitale kart som Norgeskart Friluftsliv eller Appen med samme navn på mobilen. Her kan du søke på turmålet.
Tur til Nåsåberget
Nåsåberget er det karakteristiske utstikket du ser i fjellsida når du ser litt lengre sør forbi Sukkertoppen og Geitryggen. Startpunkt alternativ 1) Gå fra Toksesetra ved det store vasshjulet i Fiskedalen. Da er det ca 3 km og bratt opp. Startpunkt alternativ 2) Parker på parkeringen ved Bjørgebu og gå forbi Sukkertoppen, Geitryggen og Tjønnseterfjellet. Dette er en lang og fin tur. Tur/retur er den ca. 17 km. Det er god sti forbi Geitryggen. Men deretter må du gå etter kartet.
Tur til Skjerrelfjell (1502 moh)
Dette er en flott tur i variert terreng. Turen er ca. 13 km tur/retur fra Kvamsnysetra. Turen går fra parkeringen på Kvamsnysetra. Fra her kan du enten gå opp Buåa eller gå mot Eldåbu og ta til venstre og opp ved Nordre Geitberget. Gå til du ser fossen i Buåa og gå stien videre oppover (ikke inn mot fossen). Men ta gjerne turen bortom fossen. Den er flott å se på og er et fint sted for en rast. Følg stien oppover og inn i dalen. Når du kommer ut av dalen og opp på Bløyvangen, så er det slutt på stien. Gå innover Bløyvangen mot Skjerelfjell. Du ser etterhvert Skjerellfjell og den store varden som stå der. Når du har gått et stykke innover Bløyvangen kan du se randen av en dødisgrop etter istida. Fortsett videre mot Skjerrelfjell og etterhver vil du se en hvit stein oppe i lia som er en fin ledestein opp mot Skjerrelfjell. På toppen har du en fantastisk utsikt mot Rondane og du ser ned på Spranget. Når du går ned igjen kan du også velge å gå ned Buåa eller rundt Nordre Geitberget. På denne turen er du inne i Rondane Nasjonalpark.
Tur fra Krøkla til Bjørgebu
Lørdag 17. august 2024 arrangerte Kvamsfjellet Vel tur fra Krøkla til Bjørgebu. Det ble satt opp buss til Krøkla som er det høyeste punktet mellom Vinstra og Kvam. Deltakerene kunne velge om de ønsket å gå i eget tempo eller ta følge med en gruppe. Det var en felles rast. Deltakerne var svært fornøyde med turen og det var fint turvær. Dette er en tur på ca. 15 km i småkupert terreng (totalt 500 høydemeter). Det blir satt opp en ny tur neste år. Følg med på nettsidene og på Facebooksider til Kvamsfjellet Vel.
Sykkelturer
Kvamsfjellet er som skapt for sykling, her finner du sykkelterreng for enhver smak. Enten du er «profesjonell» syklist på jakt etter utfordrende traseer og spenning, eller om du vil ta en rolig tur med familien, så har Kvamsfjellet mange alternativer. Du kan sykle både på seterveier, i traseen til Furusjøen Rundt og stier. Her er det mange flott sykkelmuligheter og sykkelmorro. Det er ikke uten grunn at Furusjøen Rundt Rittet – eventyret i Rondane, er så populært og har både NorgesCup Elite og MastersCup. Furusjøen Rundt – Rittet
Skjemtjønna Rundt (8 km)
En fin sykkeltur for hele familien i hovedsak på grusvei, forbi vann, over myrer på bygde klopper. Turen har sitt utgangspunkt fra Bjørgebu, innover Per Gynt Seterveg fram til Årvillingen. Årvillingen har badeplass med garderober, toalett, benker og mulighet for å grille. En fin badeplass for både store og små. Forbi Årvillingen sykler du videre på Gamle Hovdevegen fram til du svinger av til venstre på Furusjøråket. Nå vil du ha Skjemtjønna på din venstre side og Furusjøen ligger til høyre. I enden av Krokbekkvegen sykler du videre inn på en sti. Her også er det noe myr, så kan være noe fuktig underlag. Etter bare noen titallsmeter er det bygd opp klopper over myra.
Rundt Furusjøen (18 km)
Ta utgangspunkt fra Bjørgebu. Du sykler innover Per Gynt Seterveg innover til toppen av Hovde. Her åpner hele fjellet seg du har en flott utsikt til Rondane, Furusjøen og andre innsjøer i området. Ta deg tid til å nyte utsikten! Fra Hovde følger du skilt til Luseby og Glitterdalen. Nå sykler du ned til Furusjøen og passerer over brua til Frya. Du er nå inne i Frydalen landskapsvernområde i tilknytning til Rondane Nasjonalpark. Her er det ikke tillatt med motorisert ferdsel, og du sykler nå på gamle skogstier. Rondane nasjonalpark er landets første og eldste nasjonalpark fra 1962, og dekker et område på underkant av 1.000 kv.km. Her har bl.a. villreinen levd i tusenvis av år, og i underkant av 4.000 dyr har sitt leveområde i Rondane. Du passerer noen gamle flotte setrer og hytter. Du sykler nå langs med vannet innover i skogen. Når du kommer ut av skogen finner du Furusjøens eneste sandstrand i Sandviken. Et yndet sted for en dukkert i det kalde, friske fjellvannet. Deretter kommer du til Luseby, «verdens minste by», en liten seter- og hyttegrend ute ved sjøkanten. Stien videre rundt Furusjøen svinger opp til høyre retning Glitterdalen like ved Luseby. Du sykler nå innover i skogen igjen, og beveger seg litt lengre bort fra Furusjøen. Du passerer elva Glitra og en ligger inntil turstien og elva Glitra, og ikke langt unna finnes det fangstgroper fra sannsynligvis jernalderen. Disse er ikke skiltet. Du har nå kommet fram til Pungen, seterområde ved Mysusæter, og du er tilbake på Furusjøvegen – setervei av grus. Du sykler så videre på veien tilbake mot Elgsvika og Vassmillom. I Elgsvika er du igjen nede ved Furusjøen og du fortsetter på en flott sti innover i Vassmillom – mellom vannene; Du sykler nå mellom de to vannene Furusjøen og Vålåsjøen. Fra
Kvamsfjellet – Krøkla (20 km)
Dette er en tur for deg som vil få opp pulsen litt, men også nyte naturen, fine seterområder og en flott utsikt fra Krøkla. Turen går fra Kvamsfjellet – innover Peer Gynt seterveg forbi Kvamsnysetra, Fryvollan, Fiskedalen og opp til Krøkla. Fiskedalen er ei setergrend som har flere setrer i full drift. Ved Seterlysa ligger et nyrestaurert vasshjul. Fra Fiskedalen går også veien videre mot Storvatnet, et idyllisk fiskevann. Videre forbi Storvatnet ligger «Akilles», som under krigens dager var gjemmested for hjemmefronten. Det er skiltet opp til denne lille bua. På bakketoppen ved Indre Fiskedalen setergrend, ligg Øykjelykkjesetra. Sommerstid er det kulturelle arrangement i det ombygde fjoset, poesi, konserter og andre kulturinnslag. På Krøkla 1100 m.o.h finnes mye informasjon. Her er informasjonstavler over nasjonalparken, verneområdet og diverse. Ønsker du en lengre tur kan du sykle ned til Sødorpfjellet forbi det idylliske Avstjønn og inn Gravdalen og Tjønnsetra til Kvamsfjellet.
Rideturer
Opplev Rondane og Kvamsfjellet på hesteryggen hele sommeren. Rondane har inspirert komponister og kunstnere som Edward Grieg og Harald Solberg. Nå kan du også oppleve Rondane på en unik måte. Fra hesteryggen vil du befinne deg i et fantastisk naturpanorama. Trygge og fjellvante hester frakter deg inn i hjertet av fjellheimen.
Rideturene passer for både nybegynnere og øvede ryttere, og blir lagt opp etter rytternes ønsker og ferdigheter. Med et nettverk av stier og seterveier i området rundt Rondablikk er mulighetene for flotte rideturer mange og varierte. Vi rir gjennom gamle idylliske setergrender, langs fjellvann og opp på topper med panoramautsikt over Rondane. For bestilling kontakt Sulseter rideleir her www.sulseter.no