Kvamsfjellet Vel, Rondane – Kvamsfjellet Turløypelag og Kvam Seterveg står bak nettsidene

Nyttig informasjon

Området ved Vinstrahallen er sentralt i utviklingen av Vinstra, med Vinstra park som et hovedområde for videre sentrumsutvikling.

Nord-Fron Kommune

I Nord-Fron er alle velkommen. Kommunens ansatte skal vise raushet, åpenhet og interesse for alle som ønsker å bo og arbeide i vår kommune. Både fastboende og hyttebeboere skal involveres aktivt i kommunens arbeid. Vi skal unne andre å lykkes, og vi skal gi ros og oppmuntre der vi kan.
 
Følg med oss

Følg med i lokalpolitikken i Nord-Fron. Sjå politiske møter på nett, møtekalender, råd og utval. Sjå korleis Nord-Fron kommune er organisert, postlister og høyringar.

Her finn du plansaker og andre kunngjeringar som varsel om oppstart av planarbeid, høyringar av planar som blir lagt ut til offentlig ettersyn og melding om planvedtak.

Noen aktuelle sider:

Gjerderegler

Reguleringsplaner

Kunngjøringer/høringer av plansaker

Selvbetjening – Registreringsskjemaer/søknader mv

Her finner du viktige telefonnummer

Rondane Nasjonalpark

Rondane nasjonalpark ble opprettet i 1962, og er norges første nasjonalpark.  Den ble utvidet i 2003. Selve nasjonalparken er 963 kvadratkilometer. Ser vi på Rondane og Dovre nasjonalparker med tilliggende landskapsvernområder under ett, har vi et fredet belte fra Ringebufjellet i sør til Hjerkinn på Dovrefjell i nord. Karakteristisk for Rondane er de dype dalbotnene og høye toppene, og mest kjent er kanskje Rondslottet og Storronden.

I Rondane ligger toppene tett og turmulighetene er mange – stinettet tar deg både høyt til fjells og gjennom dype daler, i villreinenes rike.

Villreinstammen i Rondane er en av de få opprinnelige stammene i Europa. Bestanden har lite eller ingen innblanding av tamrein, og dyra er svært sky. Det skal derfor lite til for å forstyrre reinen, og de vil ofte oppdage oss lenge før vi ser dem. Derfor skal du alltid trekke deg unna hvis du møter på villrein i fjellet. Dette er viktig hele året, men spesielt på våren under kalving/fostring og på vinteren når tilgangen til mat er begrenset. 

Typer vern

Nasjonalpark

Nasjonalparker er store naturområder med særegne eller representative økosystemer. De kan også være landskap uten tyngre naturinngrep.
De store verneområdene sikrer at samspillet i naturen ikke blir forstyrret, og de er en viktig del av arbeidet med å hindre at planter og dyr blir utryddet.

Rondane Nasjonalpark

 

Landskapsvernområde

Landskapsvernområder er natur- eller kulturlandskap med stor økologisk, kulturell eller opplevelsesmessig verdi. Til landskapet regnes også kulturminner som bidrar til landskapets egenart. Verneformen brukes ofte for å ta vare på kulturlandskap i aktiv bruk.

Bevaring av landskapsbildet og landskapsopplevelsen er en sentral målsetting ved opprettelse av landskapsvernområder. I noen landskapsvernområder er også bestemte deler av dyre- eller plantelivet vernet.

Frydalen Landskapsvernområdet

 

Naturreservater

Naturreservater er den strengeste formen for områdevern etter naturmangfoldloven. Dette er områder som inneholder truet, sjelden eller sårbar natur, representerer en bestemt naturtype, har en særlig betydning for , utgjør en spesiell geologisk forekomst, eller har særskilt naturvitenskapelig verdi.

Flakkstjønna Naturreservat

Miljødirektoratet

Rondane – Dovre Nasjonalparkstyre

Krøkla er det høyeste punktet på Peer Gynt Seterveg

Peer Gynt Seterveg

Du kan kjøre Peer Gynt Seterveg enten ved å starte på Kvam eller på Vinstra . Hvis du kjører fra Vinstra vil du etter 2,5 km passere Per Gynt-gården Hågå, hvor etter sigende forbildet til Ibsens Peer engang bodde. Gården er i dag i privat eie.

Når du kommer opp på fjellet ligger Sulseter Fjellstue, en fjellstue med mulighet for overnatting. Her er det åpen kafeteria hvor du kan kjøpe alt fra kaffemat til middag.

På veien videre innover ligger vakre Avstjønna før du starter oppstigningen til Krøkla som er høyeste punkt på 1109 m.o.h., med flott utsikt både til Rondane og Jotunheimen. Her er informasjonstavler over nasjonalparken, verneområdet og diverse. Krøkla er også et fint utgangspunkt for fotturer i området. Her kan du ta lengre og kortere turer blant annet til fjellvatn som Fjelltjønn, eller gå langs ryggen mot Gråhø for å oppleve en fantastisk utsikt over Rondane på ene sida, og Jotunheimen på andre sida. Her er også bord og benker for rast. Her ser du også «Mjølbøla» som det alltid er snø i, like ved vegen når du er på vegens høyeste punkt.

Når du kommer ned til Fiskedalen er det mange setre, hvor noen setrer er i drift. Ved Toksesetra kan du se et restaurert vasshjul. Bakkasetra er en ny overnattingsplass, hvor den gamle seterlåven er ombygd til en koselig overnattingsplass med plass til 10 personer. På bakketoppen ved Indre Fiskedalen setergrend, ligg Øykjelykkjesetra. 

Fra Fiskedalen og nedover passerer du Kulltjernhaugen, også en setergrend med noen hytter. Deretter kommer du til elva Frya – der landskapet flater ut mot Fryvollan. På Fryvollan er det et par setrer som ikke lenger er i drift. Setervegen går videre mot Kvamsnysetra.

Når du kommer til Kvamsnysetra kan du se den fine Jøråfossen og Buåa. Videre kommer du igjen til Fryaelva og krysser den.  Her er det en rasteplass med bord og benker. Før du reiser ned fra Kvamsfjellet kan du besøke Rustugusetra eller Bjørgebu for å kjøpe deg litt mat og drikke.  På Rustugusetra er det også matbutikk og litt håndverksprodukter fra loḱale produsenter.  

Veien er kun sommervei, åpner medio juni og stenges ved snøfall medio oktober. Det er bom på vei opp til Sødorpfjellet fra Vinstra og på Kvamsfjellet hvis du kjører opp fra Kvam.